Nagyvilág

Amerikában kevesebb az egyházi molesztálás

Miközben a katolikus egyházban Európában egyre inkább dagad a nemi visszaélések okozta botrány, az Egyesült Államokban mind kevesebb ilyen eset fordul elő.

A szexuális visszaélést megélők, a feljelentések és a visszaélést bizonyítottan elkövető papok száma tavaly alacsonyabb volt, mint bármelyik azt megelőző évben 2004 óta. Abban az esztendőben készítettek először statisztikát ezekről. Az egyház által kifizetett kártérítés szintén csökkent 2009-ben. Az egyházmegyék és biztosítóik tavaly 104 millió dollárt fizettek ki peren kívüli egyezség keretében, ügyvédi és egyéb olyan díjként, amely e visszaélésekkel kapcsolatos. Ez az összeg 2008-ban 376 millió dollár volt. A statisztikakészítés kezdete óta a teljes összeg már eléri a 2,7 milliárd dollárt becslések szerint – olvasható a pennsylvaniai Villanovában található katolikus egyetemen készült jelentésben.

Charles Zech, az egyetem egyik gazdasági professzora szerint bár a visszaélési esetek száma csökkent, pénzügyi vonzatuk még mindig hatalmas. Pedig az egyház a jelenlegi gazdasági válságban nem engedheti meg ezt magának – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik