Nagyvilág

A Fehér Házban tárgyalt az izraeli kormányfő

A washingtoni látogatáson tartózkodó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedd este a Fehér Házban találkozott Barack Obama amerikai elnökkel.

Az izraeli kormányfő utolsó keddi programja volt a fehér házi látogatás. A szokástól eltérően újságírók nem láthatták, amint a két politikus kezet fog, és elkezd tárgyalni egymással. Tárgyalásuk után Netanjahu még két órát tartózkodott a Fehér Házban, de nem tudni, hogy milyen célból.

Netanjahu az ezt megelőző órákban találkozott a törvényhozás képviselőivel. Megfigyelők szerint a kongresszusban sokkal melegebb fogadtatásban volt része, mint a kormánynál. A törvényhozás épületében, a Capitoliumban kijelentette: újabb egyéves késedelmet szenvedhetnek a közel-keleti béketárgyalások, ha a palesztinok nem adják fel az izraeli “telepépítések” teljes befagyasztására vonatkozó követelésüket.

“Mi a kongresszusban Izrael mellett állunk” – mondta Nancy Pelosi demokrata párti házelnök Netanjahuval találkozva. Mint fogalmazott, “egy hangon szólunk Izrael ügyében”. “Nincs sehol a világon erősebb szövetségesünk, mint Izrael” – csatlakozott véleményéhez John Boehner, a republikánus képviselőcsoport vezetője. Mindketten hangsúlyozták: az atomfegyver megszerzésére törekvő Irán jelentette fenyegetés elhárításában az Egyesült Államok és Izrael együttműködik egymással.

Hillary Clinton külügyminiszter az AIPAC Izrael-barát amerikai lobbicsoport éves tanácskozásán bírálta Izraelt, amiért a közel-keleti békefolyamatot veszélyezteti a kelet-jeruzsálemi lakásépítkezés folytatásával. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok Izrael iránti támogatása “szilárd, megingathatatlan, tartós és örök”, ugyanakkor megállapította: az újabb izraeli építkezés a vitatott hovatartozású területen aláaknázza Amerika azon képességét, hogy segíteni tudjon az arab-izraeli viszály befejezésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik