Nagyvilág

Sem fegyver, sem felderítőeszköz nem volt az izraeli gépen

Nem volt fegyver, illetve fényképezésre vagy hírszerzésre alkalmas felszerelés a bolgár és a török hatóságok szerint annak a két izraeli repülőgépnek a fedélzetén, amelyek Magyarország légterében is berepültek március 17-én.

A bolgár külügyminisztérium újságírói érdeklődésre a honlapján arról tájékoztatott, hogy Izrael szófiai nagykövetsége március 1-jén jegyzékben engedélyt kért arra, hogy Izrael állam két repülőgépe két irányban is átrepülhessen az ország légterén gyakorlat céljából.

A jegyzékben leírták a repülőgépek jellemzőit, és pontosították, hogy fedélzetükön nincs fegyver, sem pedig felderítő berendezés. Az átrepülésre szóló engedélyt március 17-re, a Nevatim-Budapest-Várna-Nevatim útvonalra adták ki, amikor végre is hajtották a repüléseket. Az izraeli gépek leszállás nélkül kétszer alacsonyan átrepültek a várnai repülőtér fölött, részeként a rutinszerű gyakorlatozási tevékenységnek – közölte a szófiai külügyminisztérium. A tárca hozzátette: az átrepülésre szóló engedély kiadása szokásos eljárás. 2009-ben külföldi repülőgépek 3231 esetben kaptak repülési engedélyt Bulgáriában, és 61 állandó diplomáciai engedélyt is kiadtak a bolgár légtéren való átrepülésre.

A török légierő parancsnoksága is megerősítette, hogy a két izraeli repülőgép a szükséges engedélyek birtokában haladt át a török légtéren – írta március 22-i keltezéssel a Muslim News hírportál. Az engedélyeket a török hatóságok egyebek mellett azzal a feltétellel adták ki az izraeli gépeknek, hogy fedélzetükön nem szállíthatnak “fényképezésre, felderítésre vagy hírszerzésre alkalmas elektronikus berendezéseket” – olvasható a török légierő közleményében.

A román védelmi minisztérium ugyancsak azt közölte, hogy a két Gulfstream típusú izraeli harci repülőgép engedéllyel repült át Románia felett március 17-én. A gépek légi navigációs gyakorló repülést hajtottak végre – közölte a tárca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik