Nagyvilág

Katasztrófához vezethet a jemeni vízhiány

Jemen fővárosa, Szanaa 2017-re kifogyhat a használható ivóvíz-forrásokból – áll az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó hírportálja, az IRIN legfrissebb jelentésében.

A szakértők szerint a főváros ivóvíz-ellátása képtelen lesz lépést tartani az egyre növekvő népességgel, a város vízszükségleteit ugyanis már ma is csak több száz méter mély kutakból tudják kielégíteni. A mély fúrásokra azért van szükség, mert a Szanaa-környéki földterületen egyre mélyebbre húzódik vissza a talajvíz: míg 1970-ben még csupán 30 méter mélyre, mára legalább kétszáz méterre kell lefúrni ahhoz, hogy vizet találjanak.

A főváros lakossága a jelentés szerint egyre nehezebben tud megbirkózni a megcsappanó vízkészletek jelentette kihívással. Egyes családok az egyébként sem jelentős bevételük harmadát kénytelenek ivóvízre költeni, a város környékén pedig egyre gyakrabban törtnek ki fegyveres összecsapások a vízhiány miatt.

Mindeközben a becslések szerint Jemen jelenlegi 23 milliós népessége a következő évtizedek alatt a körülmények ellenére is megduplázódik majd, amely potenciális katasztrófához vezethet az Arab-félszigeten található országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik