Nagyvilág

Obama szerint győzött a józan ész

Barack Obama vasárnap éjszaka kijelentette: az egészségügyi reformtörvény elfogadása az amerikai nép, egyben a józan ész győzelmét jelenti.

Az amerikai elnök nem sokkal azután beszélt a Fehér Házban, hogy a képviselőház 219-212 szavazati aránnyal elfogadta a reformtörvény tervezetét. A történelmi jelentőségű dokumentum – amelynek törvénnyé válásához már csak Barack Obama elnök aláírására van szükség – az eddigi körön túl 32 millió amerikaira fogja kiterjeszteni a betegbiztosítást.
Obama azt mondta: a reformnak köszönhetően olyan rendszer jön létre, amely nem a biztosítócégek, hanem az átlagemberek érdekeit fogja szolgálni.

“A ma esti szavazás nem egyik vagy másik párt győzelme, hanem az amerikai nép és a józan ész győzelme” – mondta. Rámutatott: a szavazás nyomán azonnal elemzések fognak kezdődni arról, hogy kik a győztesek és a vesztesek, milyen hatással lesz az eredmény a demokratákra és a republikánusokra, és hogyan alakul az elnök népszerűsége. Amikor azonban a vita lezárul, és a kedélyek lecsillapodnak, ami megmarad: nem a kormány által irányított egészségügyi rendszer, mint attól többen féltek, és nem is a biztosítási szektor érdekeit szolgáló jelenlegi rendszer, hanem egy olyan rendszer, amely jobban fog működni az amerikai nép érdekében – mondta Obama.

Kiemelte, hogy az egészségügyi szféra átfogó reformja nyomán az első évtizedben több mint százmilliárd dollárral, a második évtizedben pedig több mint ezermilliárd dollárral fog csökkenni a költségvetési hiány. Hangsúlyozta: radikális reformról van szó, amely nem javít ki minden hibát az egészségügyi ellátás terén, ám jó irányba történő elmozdulást jelent.

Az amerikai elnök rámutatott: kormánya ezzel nem fejezte be munkáját. Újra fel kell élénkíteni a gazdaságot, munkahelyeket kell teremteni a privát szektorban, és a családok számára ismét elérhetővé kell tenni az “amerikai álmot”. “E győzelem hatására megújult magabiztossággal, felvillanyozva menetelünk tovább” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik