Nagyvilág

Lemondott négy miniszter Lettországban

Benyújtotta lemondását hétfőn a lett kormánykoalícióból múlt héten kilépett konzervatív Néppárt négy minisztere.

A Néppárt kiválásával négypártira zsugorodott kormánykoalícióból az egészségügyi, az igazságügyi, valamint a regionális fejlesztésekért felelős miniszter távozott. Valdis Dombrovskis miniszterelnök kifejezett kérése ellenére lemondott Maris Riekstins, a külügyi tárca vezetője is.

A kormányfőnek a néppárti miniszterek közül egyedül a kulturális tárca vezetőjét sikerült maradásra bírnia, aki emiatt ki is lépett ellenzékbe vonuló pártjából.

Múlt szerda óta Dombrovskis kormánya csak 47 képviselői hellyel rendelkezik a 100 tagú rigai parlamentben. A harmadik legnagyobb kormánypárt, az Új Idő (JL) színeiben fellépő miniszterelnök ennek ellenére szeretne tovább kormányozni az őszi választásokig. Egyelőre bizonytalan, hogy képes lesz-e egy vagy több ellenzéki párt támogatásával biztosítani a többséget, vagy újabb pártot hivatalosan bevonni a koalícióba.

A balközép Harmónia Központ már jelezte, hogy nem hajlandó együttműködni, a keresztény-konzervatív Lettország Első Pártja/Lett Út pedig még fontolgatja, mit lépjen. Az ellenzéki baloldali, orosz ajkúak uralta Emberi Jogokért az Egyesült Lettországban (PCTVL) párt viszont arról biztosította a kormányfőt, hogy hajlandó külső támogatást nyújtani a kisebbségi kormánynak.

A Néppárt azzal indokolta a koalíció felmondását, hogy Dombrovskis nem volt hajlandó beleegyezni a válságellenes megszorító intézkedések között szereplő adóemelések befagyasztásába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik