Nagyvilág

Befolyásolhat a trianoni évforduló

Befolyásolhatja a június 12-i szlovákiai parlamenti választások eredményét az, hogy néhány nappal előtte lesz a trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulója.

A megemlékezések a szlovák nacionalista pártok és elsősorban a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) megerősödését eredményezhetik – írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn.

Az újság szerint az évfordulóra emlékművet készül állítani Révkomáromban a Te Ügyed Kör (T.Ü.Kör) Polgári Társulás. A faragott emlékoszlop egyházi telken, a református gyülekezet udvarán áll majd. Emellett több településen is lesznek megemlékezések.

A Magyar Koalíciós Pártja (MKP) és a Híd vezetői egyetértettek abban, hogy az évforduló komolyan befolyásolhatja a parlamenti választások eredményeit.

“Szerintem ezeket az ünnepségeket, emlékműavatásokat június 13-ára kellene halasztani a választások miatt. Nem biztos, hogy nekünk kell hozzásegítenünk Ján Slotát ahhoz, hogy jobb eredményt érjen el” – vélte Csáky Pál, az MKP elnöke. Szerinte Slota kifejezetten készül a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára.

“Trianon az egyik legszomorúbb történelmi esemény a magyarok számára, erről meg kell emlékezni” – mondta a lapnak Bugár Béla, a Híd elnöke. Ugyanakkor úgy vélte, a választások előtt nem emlékművek emelésével kellene foglalkozni.

“Ez újabb muníciót biztosít a Szlovák Nemzeti Pártnak, de nemcsak annak, hanem gyakorlatilag minden szlovák pártnak. Ki is fogják használni” – mondta a pártelnök.

A T.Ü.Kör azt mondja, nem provokálni akar Feszty Zsolt, a társulás elnöke azt mondta, nem a szlovákokat akarják provokálni az emlékmű-állítással.

“Jó lenne, ha mindenki megértené: nem provokációnak szánjuk az emlékművet, nem irányul senki ellen. Hiszen a szlovákság számára valószínűleg örömünnep június 4-e” – mondta Feszty.

Hozzátette: “Teljesen politikamentes megemlékezést tervezünk.” – idézi az Új Szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik