Nagyvilág

Az EU külügyminiszterei is elítélték az izraeli telepépítést

Elítélték hétfőn az EU-országok külügyminiszterei, hogy az izraeli kormány engedélyezi zsidó telepeseknek szánt lakások építését Jeruzsálem megszállt, keleti részében.

Brüsszeli tanácskozásukon a külügyminiszterek úgy foglaltak állást, hogy ez az izraeli magatartás hátráltatja a közel-keleti béke megteremtésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket. Elfogadhatatlannak minősítették, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő bejelentette: nem kívánja korlátozni a megszállt területeken létesített zsidó települések további bővítését.

David Miliband brit külügyminiszter illegálisnak nevezte a megszállt palesztin területeken levő zsidó telepeket. Miguel Ángel Moratinos, az EU soros elnökségét ellátó Spanyolország külügyminisztere elmondta, hogy az unió a telepes tevékenység teljes befagyasztására szólítja fel Izraelt.

A zsidó állam a megszállt területeket illetően egy ideje differenciált megközelítést alkalmaz. Ciszjordániában, vagyis a Jordán folyó nyugati partján tartózkodik a telepek további bővítésétől, ám Kelet-Jeruzsálemben folytatja az építkezéseket, mondván, az egész város egységesen Izraelé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik