Nagyvilág

Uniós vita Görögország támogatásáról

Egyre élesebb a vita az Európai Unióban Görögország megsegítéséről. Németország végsőkig ellenzi a támogatást

A német kancellár szerint a március végi uniós csúcson nem lesz szó Görögország támogatásáról. Mint mondta, azért figyelmeztet, hogy a csúccsal kapcsolatos hamis várakozások ne keltsenek nyugtalanságot a piacon. Angela Merkel rámutatott, Görögország nem fizetésképtelen, ezért nem szükséges tárgyalni a megsegítéséről. Hangsúlyozta azt is, hogy a görög kormányfő többször biztosította őt is: Athén nem fordul pénzügyi támogatásért az Unióhoz.

Az EU a Nemzetközi Valutaalappal “kéz a kézben” akar dolgozni a görög adósságválságon – közölte az Európai Bizottság szóvivője pénteken. Azt is elmondta, hogy a bizottság elnöke valamint a gazdasági és pénzügyi biztos már megállapodott azokban a lehetséges intézkedésekben, amelyekkel Athént segíthetik. Barroso felszólította az uniós államokat, hogy sürgősen állapodjanak meg egy szükségtervben Görögország számára.

Német lapértesülés szerint ezért gyakorlatilag nyílt ellentét alakult ki Angela Merkel kancellár és az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso között.

Szakértők szerint a görög válság – illetve az azzal kapcsolatos vita – az eddigi legnagyobb megpróbáltatást jelenti az euró több mint tízéves történetében. A szakértők úgy vélekedtek: az Athén közvetlen megsegítésével szembeni német ellenkezést az is indokolja, hogy Európa legerősebb, ugyanakkor súlyos adósságteherrel küszködő gazdaságaként Németországnak ebben minden valószínűség szerint oroszlánrészt kellene vállalnia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik