Nagyvilág

Megkavarta az egyházat a pápa levele

Az írek elégedetlenek a pásztorlél tartalmával, a németek szerint az utasítások egyértelműek.

Az egész egyház által érzett szégyennek és lelkiismeret-furdalásnak adott kifejezést XVI. Benedek pápa a pedofil visszaélések miatt az ír katolikus egyházhoz intézett, szombaton Rómában nyilvánosságra hozott pásztorlevelében. A visszaélések ír áldozatai képviselőik szerint csalódottak, mert többet vártak a pásztorlevéltől.

“Mélyen sajnálom azokat a károkat, amelyeket papok, szerzetesek és apácák okoztak ír katolikusok generációinak. Érthető, ha nehezen tudnak megbocsátani és megbékélni az egyházzal” – írta a katolikus egyházfő. Felszólította a pedofília bűnébe esett papokat és szerzeteseket, hogy ismerjék be nyíltan gyalázatos tetteiket, és feleljenek értük Isten színe és az illetékes bíróságok előtt. A bűncselekmények elkövetői a pápa szerint visszaéltek a fiatal hívek és szüleik bizalmával, és szégyent hoztak az egyházra. A hétoldalas pásztorlevelet vasárnap olvassák fel az írországi templomokban.

Nem utalt a felelősségre

Az írországi katolikus egyházat az utóbbi egy évben két vizsgálati jelentés is megrázta az egyház kebelén belül kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélésekről: a katolikus intézményekben évtizedeken át vertek és erőszakoltak meg gyermekeket, az ír egyházi hatóságok egészen az 1990-es évek közepéig eltussolták a visszaéléseket. A pásztorlevélben XVI. Benedek azt írta, hogy az ír püspökök súlyoson hibáztak, mert nem alkalmazták az egyház saját törvényeit, amelyek ilyen esetekben szigorú büntetést írnak elő.

Az egyházfő “apostoli látogatást”, vagyis egy vatikáni különmegbízott által folytatandó vizsgálatot rendelt el egyes ír egyházkerületeket, papi szemináriumokat és rendeket illetően. A Vatikán esetleges felelősségére nem utalt a pápa, és arra sem tért ki, pontosan milyen büntetésre számíthatnak azok az ír püspökök, akik az áldozatok és az ír kormányzati vizsgálóbizottság szerint évekig részt vettek a visszaélések elleplezésében.

Elégedetlenek a pásztorlevéllel az egyházban történt pedofil visszaélések ír áldozatai, mert túlságosan az alsópapságra összpontosít, és nem foglalkozik az egyházi vezetők felelősségével – közölte szombaton az áldozatokat képviselő legnagyobb csoport vezetője. “A levél nem ismeri el a Vatikán és az ír főpapság felelősségét azért, hogy megvédték a vétkeseket” – mondta Maeve Lewis, a One in Four (minden negyedik) csoport szóvivője. Azt is hiányolta a levélből, hogy nem foglalkozik az ír katolikus egyház vezetőjének, Séan Brady bíborosnak a lemondatásával, amit pedig az összes áldozat követelt a pápának a múlt hónapban küldött üzenetében. Brady alsópap korában, 1975-ben két ülésen is részt vett, amelyen a megrontott kiskorú áldozatoktól hallgatási fogadalmat csikartak ki.

Minden világos

A bíboros a szombati mise után mondott beszédében arra szorítkozott, hogy ismertesse a pápa pásztorlevelét, majd felszólította a híveket, hogy “imádkozzanak közösen azért, hogy a levél az újjászületés és a remény nagy korszakának kezdetét jelezze az ír egyházban”. A dokumentumban XVI. Benedek csak az írországi üggyel foglalkozik, nem tér ki más, a közelmúltban több európai országban, köztük a pápa szülőhazájában, Németországban kirobbant hasonló botrányokra.

A német és az ausztriai katolikus egyház vezetője szombaton egyaránt úgy ítélte meg, hogy a pásztorlevél az egész római katolikus egyház számára világos utasításokat fogalmazott meg. Robert Zollitsch freiburgi érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke hangsúlyozta: az írországi püspökökhöz intézett pápai intés egyben intés a német püspökök számára is. A visszaélések botránya nem csupán írországi probléma, hanem több más ország egyházát, köztük a németországi katolikus egyházat sújtó botrány is – emelte ki. Az érseket nem sokkal korábban azzal vádolták meg, hogy csaknem 20 évvel ezelőtt, a freiburgi érsekség személyi referense maga is részt vett egy pedofil bűncselekmény eltussolásában. Az érsekség szóvivője szombaton a leghatározottabban elutasította a vádat.

Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek, az osztrák püspöki konferencia elnöke szombaton kijelentette, hogy a pásztorlevél Ausztria számára is világos mércét mutat. “Mindannyiunknak jót tesz az az egyértelműség, amellyel a pápa a felelősségről beszél. (…) Ez olyan világos mérce, amelyhez feltétlenül tartani kell magunkat” – mondta a bíboros.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik