Nagyvilág

A Che Guevarát elfogó bolíviai tisztet is gyanúsítják

Vallomástételre szólította fel a Rózsa-ügyben a bolíviai ügyészség a katonatisztet.

Gary Prado Salmón nyugalmazott tábornokot azzal gyanúsítják, hogy rejtjelezett üzeneteket váltott a bolíviai Santa Cruzban tavaly áprilisban agyonlőtt Rózsa Flores Eduardóval, aki a hatóságok szerint terrorista volt, és szakadár üzleti körök megbízásából félkatonai milíciát akart szervezni a kormányhatalommal szemben.

– Prado úrnak meg kell magyaráznia, hogy miért váltott katonai kódokkal titkosított elektronikus üzeneteket Rózsával – jelentette ki a nyomozást irányító Marcelo Soza államügyész a La Paz-i Erbol rádió szerint. Az ügyész szerint a két férfi a “Sucupira”, illetve a “camba tres” álneveket használta az üzenetváltáskor.

Az El Universal című lap szerint a tábornok közölte, hogy nem megy el a fővárosba vallomást tenni, de hajlandó elmondani az igazát az események helyszínén, Santa Cruz városban, ahol Rózsa-Floresszel és társaival végeztek a rendőrség kommandósai, és ahol ő maga is lakik. Prado annyit elárult, hogy a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores újságíróként megkereste. (A KAPU c. folyóirat számára adott interjú olvasható az interneten.)

Gary Prado a hadsereg századosa volt 1967-ben. Ő vezette azt a járőrt, amely a délkelet-bolíviai őserdőben elfogta az argentin-kubai gerillavezért, Ernesto “Che” Guevarát. Az argentin származású, ellentmondásos szerepet betöltő kubai forradalmár egy kis csoport élén forradalmat akart kirobbantani Bolíviában, de rosszul mérte fel a társadalmi-politikai helyzetet, és emiatt kudarcot vallott. Guevarát még az őserdőben kivégezték. Prado tagadta, hogy ehhez neki köze lett volna. A tiszt később a baloldal felé fordult, és egy balközép párt tagja lett. Országát nagykövetként is szolgálta.

A balkáni háborúban a horvátok oldalán harcoló, hősként tisztelt Rózsa-Florest, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert 2009. április 16-án lőtte agyon egy rendőrségi kommandó egy Santa Cruz-i szállodában. Az akció során őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. Mindketten jelenleg is vizsgálati fogságban vannak.

Az ügy azóta erősen átpolitizálódott, és az ellenzék azzal vádolja a baloldali kormányt, hogy eszközként használja a jobboldali ellenfeleivel való leszámoláshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik