Nagyvilág

Feltehetően megöltek egy al-Kaida-vezért

Amerikai légicsapás következtében feltehetően életét vesztette az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik fontos vezetője Pakisztánban - közölte az amerikai terrorelhárítás.

A jelek szerint sikerült megölni Husszein al-Jemenit a múlt héten, amikor egy amerikai pilóta nélküli repülőről kilőtt rakétákkal leromboltak két épületet az észak-vazirisztáni Mirámsáh városban.

A húszas évei végén vagy harmincas évei elején járó Al-Jemenit az al-Kaida egyik jelentős tervezési és robbantási szakértőjének tekintik, aki kapcsolatot teremtett az al-Kaida arab-félszigeti csoportjaitól kezdve az afganisztáni és pakisztáni tálibokig.

“Szakterülete” a robbanóanyagok és öngyilkos merényletek voltak. Az Egyesült Államok azt gyanítja, hogy kulcsszerepet játszott a tavaly év végi hoszti öngyilkos merényletben, amely hét CIA-alkalmazott és egy jordániai hírszerző tiszt életét követelte.

A kelet-afganisztáni Hoszt tartományban lévő Chapman amerikai katonai támaszponton egy jordániai kettős ügynök december 30-án követte el a merényletet, megölve az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) alkalmazottait és a jordániai hírszerző tisztet. Utóbbi, Ali bin Zaid a jordániai király, II. Abdalláh rokona volt.

Az amerikaiak az afganisztáni támaszpontjaikról irányított pilóta nélküli repülők segítségével egyre gyakrabban mérnek csapásokat Pakisztán törzsek uralta, határmenti térségeire, amely az al-Kaida és a tálibok fellegvárának számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik