Nagyvilág

Az EBESZ figyeli a szlovák nyelvtörvényt

Az EBESZ kisebbségi főbiztosa a következő hónapokban is figyelemmel kíséri a szlovák államnyelvről szóló módosított törvény alkalmazását, és várhatóan nyáron a nyilvánosság elé lép az első félév gyakorlatának értékelésével.

Erről is szólt az MTI-nek adott nyilatkozatában Szabó Vilmos, a külügyminisztérium államtitkára, aki kedden este Hágában együtt vacsorázott Knut Vollebaekkel.

ellenőrzik

Ellenőrizni fogja a szlovákiai magyar diákok szlovák nyelvtudását az állami tanfelügyelőség. Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter ezzel reagált Sólyom László magyar államfő szerbiai kijelentésére, miszerint a kisebbségi magyar diákoknak idegen nyelvként kellene tanulniuk a többségi nemzet nyelvét – közölte a SITA hírügynökség szerdán.

A szlovákiai magyar kisebbség és Magyarország által bírált, diszkriminatívnak tartott államnyelvtörvényt a pozsonyi kormány január 1. óta érvényesíti a gyakorlatban, miután kidolgozták a jogszabály végrehajtási irányelveit.

Közben egy cseh publicista szerint a hazafiassági törvény, akárcsak az államnyelvtörvény módosítása semmit sem javítanak a szlovákok és a magyarok között Dél-Szlovákiában fennálló viszonyokon, mert mindkét jogszabály nem más, mint szándékos rosszindulatú támadás a magyarok ellen.

Ezek a jogszabályok “csak megerősítik a szlovákiai magyarokban a másodrendű állampolgárok érzését és a magyar igazolvány birtoklása a viszonyok elleni ellenállás ügyévé válik” – írja Lubos Palata neves prágai publicista a Sme című szlovákiai liberális napilap véleményoldalán szerdán megjelent írásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik