Nagyvilág

Az amerikai hadseregben túl sok narkotikum fogy

A Pentagon csökkenteni akarja az amerikai hadseregben kiosztott narkotikumok mennyiségét.

Az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint a hadsereg doktorai tavaly 3,8 millió esetben írtak fel fájdalomcsillapítót katonáknak, ez több mint négyszerese a 2001-es 867 ezres adatnak – írta szerdán a USA Today napilap.

Ezek megdöbbentő adatok – jelentette ki egy közelmúltbeli kongresszusi meghallgatáson Jim Webb szenátor, aki ki akarja vizsgáltatni az ügyet.

A hadsereg szakértői szerint a narkotikus fájdalomcsillapítók használatának megugrása az Irakban és Afganisztánban harcoló, gyakran sokadik küldetésüket teljesítő katonákra nehezedő nyomást tükrözi. Sokan megsebesülnek, és a nehéz terepeken súlyos terheket és fegyvereket cipelő, különböző fájdalmakkal küzdő katonák száma is nagy.

A folyamatos bevetések jelentette stressz nyilván szerepet játszik a receptek felíratásában – mutatott rá Webb szenátor, aki kitüntetéses vietnami veterán.

Thomas Lamont, a Pentagon államtitkár-helyettese elmondta: felülvizsgálják a fájdalomcsillapítók kiosztásának rendszerét. Kifejtette, hogy a harcokból hazatérő katonáknak pihenésre van szükségük.

A Pentagon egy korábbi statisztikája szerint minden negyedik katona beismerte, hogy visszaél a felírt gyógyszerek, többnyire a fájdalomcsillapítók használatával, nem előírásszerűen fogyasztja azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik