Nagyvilág

Lövöldözés a Vörös téren

Kisebb lövöldözés tört ki hétfőn a moszkvai Vörös Téren, amikor egy férfi be akart hatolni a Lenin mauzóleumba, s az ezt megakadályozni próbáló őrre lőtt egy gumilövedékes fegyverrel. Az incidensben, amelyről az orosz sajtó kedden adott hírt, senki nem sérült meg.

A mauzóleum egyik őrével dulakodásba keveredő, hamar ártalmatlanná tett szakállas lövöldöző fegyverét eldobva kijelentette: ellenzi, hogy Lenin holtteste a mauzóleumban legyen, s követeli, hogy maradványait távolítsák el onnan.

A Moszkovszkij Komszomolec szerint ennél zavartabb válaszokat adott: azt mondta, az építményben az antikrisztus múmiáját őrzik. Erre ő először géppisztollyal szét akarta lőni a szarkofágot, de azután azt a tanácsot kapta, hogy nem érdemes próbálkozni, mert a szarkofág biztosan golyóálló üvegből van.
A rendőrség adatai szerint a 33 éves, Szergej Karpencov nevű férfi nemi erőszak miatt már ült börtönben, de példás magaviseletére való tekintettel négy év után szabadlábra helyezték. Szabadulása után nem sokkal 2007-ben fegyveres rablásba keveredett, tettestársait elfogták, őt azóta körözték.

Mivel eddig nem merült fel, hogy pszichiátriai kezelésre szorulna, a rendőrök feltételezik, hogy Karpencov egy enyhébb vádpont alapján így próbált újra rács mögé kerülni.

Legutóbb 1990-ben dördültek lövések a Vörös téren: egy Alekszandr Smonov nevű férfi Mihail Gorbacsov elnök életét próbálta kioltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik