Nagyvilág

Leirredentázta Slota a magyar államfőt

Magyarország nem lehet az EU soros elnöke jövőre - véli Slota.

Ellenzi Magyarország 2011-es uniós elnökségét a Szlovák Nemzeti Párt elnöke, mert irredentának tartja a magyar vezetést. Jan Slota a magyar államfő egyik szerbiai nyilatkozatát kifogásolta. Sólyom László ugyanis Nagybecskereken azt mondta: a határontúli magyaroknak idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet.

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke szerint ez már leleplezi Budapest nagymagyar törekvéseit, ezért Magyaroszág nem töltheti be az unió soros elnöki tisztét. A magyar államfő kijelentését bírálta tegnap este Fico szlovák kormányfő is.

Sólyom László a Vajdaságban előzőleg példamutatónak nevezte Szerbia kisebbségi politikáját. A magyar államfő Újvidéken találkozott Boris Tadic szerb elnökkel. A köztársasági elnök kiemelte: a belgrádi kormány egyebek között azzal is példát mutat a többi kárpát-medencei államnak, hogy elismerte a kisebbségi jogokat és a kulturális autonómiát, valamint engedélyezte a nemzeti tanácsok felállítását.

Sólyom László arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak foglalkoznia kell a kisebbségi konfliktusokkal. Boris Tadic szerb elnök közölte: a kormány tervei szerint még az idén kiépítik az autópályát Horgosig a vajdasági infrastruktúra fejlesztés részeként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik