Nagyvilág

Aknavetők és ultimátuok röpködnek Bangkokban

Aknavetős támadás sebesített meg 2katonát a thaiföldi főváros egyik laktanyájának területén, miközben több mint 100 ezer tüntető sikertelenül követelte a kormány távozását egy másik katonai támaszpontnál, ahol a kabinet ideiglenesen berendezkedett.

A hadsereg közlése szerint a két sebesült katona egyike sincs
életveszélyben és szemtanúk pedig azt állítják, hogy néhány óra múlva egy férfit őrizetbe vettek, mert a
támadás elkövetésével gyanúsítják.

A BBC tudósítója arról is beszámolt, hogy a fél tucat gránátot röviddel azután lőtték ki a laktanyára, hogy Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök visszautasította a “vörös inges” tüntetők ultimátumát, hogy hétfő délig oszlassa fel a parlamentet és írjon ki új választásokat.

Nem tudni, hogy a támadásnak volt-e köze a “vörös ingesekhez”, akik a 2 éve külföldre menekült Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök hívei.

Az amúgy is feszült helyzetben a hadsereg vezetői mindenesetre leszögezték, hogy nem a megmozdulás részvevőit vádolják a támadás elkövetésével.

A “vörös ingesek” 100-150 ezres kormányellenes tüntetése békésen zajlott le és a követelésük teljesítésére szabott határidő leteltével a jókedvű és tülkölő tiltakozók egyelőre visszahúzódtak attól a külvárosi katonai támaszponttól, ahová a kabinet ideiglenesen áttette székhelyét.

Ez a fejlemény – a thaiföldi tőzsdemutatók ugrásszerű hétfői erősödésével együtt- azt támasztja alá, hogy Abhiszit miniszterelnök felülkerekedhet a kialakult válsághelyzetben.

Víra Muszikapong, a Thakszin-párti ellenzéki erődemonstráció vezetője, a tüntetők előtt mondott beszédében tudomásul vette ultimátumuk elutasítását. “Hallottuk Abhiszit válaszát. Megtettük, amiért jöttünk, és mérlegelni fogjuk, hogy mi legyen a következő lépésünk” – mondta Víra a tömegnek a perzselő déli napsütésben. “Abhiszit takarodj, az elit takarodjon” – skandálta a tömeg válaszul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik