Nagyvilág

Vádemelés a srebrenicai vérengzés miatt

Újabb vádemelés az 1995-ös srebrenicai vérengzés miatt. Egy szerb rendőrparancsnok is felelős lehet több mint ezer muzulmán férfi legyilkolásáért. A tettest Szarajevóban állították bíróság elé.

A boszniai szerbek a kelet-boszniai muzulmán enklávé, Srebrenica elfoglalása után 1995 júliusában összesen mintegy 8 ezer muzulmán férfit és fiút végeztek ki. A vád szerint a 43 esztendős Nedjo Ikonic a boszniai szerbek egyik rendőri alakulatának parancsnokaként 1995 júliusában megszervezte mintegy ezer ember legyilkolását és maga adta ki a parancsot adott a kivégzésekre. Ikonicot idén januárban adta ki az Egyesült Államok Boszniának.

A srebrenicai vérengzés a II. világháború utáni legsúlyosabb európai háborús bűntett. A gyilkosságok miatt a hágai Nemzetközi Törvényszék vádat emelt a boszniai szerb hadsereg parancsnoka, Ratko Mladic ellen, aki évek óta szökésben van. A boszniai szerbek egykori vezetőjének, az őrizetben lévő Radovan Karadzicnak egyebek között a srebrenicai mészárlás miatt is felelnie kell a hágai törvényszék előtt az ellene folyó perben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik