Nagyvilág

Önkormányzati választás Oroszországban

Oroszországban ma tartják az évi két egységes választási nap egyikét. Mintegy 32 millió állampolgár - a választásra jogosultak majd harmada - adhatja le voksát. 40 ezer képviselői helyről döntenek 75 régióban.

A regionális és helyi képviselő testületekben várhatóan a legtöbb mandátumot az állami dumában több mint kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország Párt szerzi majd meg.

Az Oroszországi Föderáció összesen 75 régiójában tartanak vasárnap különböző szintű választásokat, s ezen belül nyolc regionális parlament képviselőit, 8 nagyobb város önkormányzatát és több város polgármesterét választják meg.

A regionális választásokon elsősorban a négy parlamenti párt – az Egységes Oroszország Párt, az Igazságos Oroszország, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja és az Oroszország Liberális-Demokrata Pártja indult. A létező három parlamenten kívüli párt közül kettő – a Jobboldali Ügy és az Orosz Hazafiak – két, illetve három régióban tudott jelöltet állítani, a liberális Jabloko párt két régióban próbált indulni, de formai okokra hivatkozva egyikben sem regisztrálták jelöltjeit.

A bejutási küszöb mindezeken a választásokon eltérő, mivel ezt helyileg határozzák meg, de többnyire a kisebb pártok számára szinte elérhetetlen 7 százalék.

Vlagyimir Csurov, a Központi Választási Bizottság (CIK) elnöke szerint átlagosan mintegy 40 százalékos részvételre lehet számítani. Csurov szerint a tavaly márciusi hasonló egységes választási naphoz képest jelentősen erősödött a versengés az induló pártok között, ám a központi rádiókban, televíziókban és újságokban szinte egyetlen szó sem esett a vasárnapi helyi voksolásról.

A választások biztonságáról több mint 81 ezer rendőr és 1200 belügyi katona gondoskodik, a belügyi szervek állománya számára megerősített szolgálatot rendeltek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik