Nagyvilág

Pedofilügy miatt háborúzik a Vatikán

A Szentszék védelmébe vette a pápát, akit a németországi sajtó hozott hírbe, mondván, hogy Ratzinger nem tudott semmit az érseki uralma alatt történt visszaélésekről, a botrány pedig egyébként sem olyan kiterjedt. Közben felvetődött, hogy eltörölhetik a cölibátust; Benedek pápa megtartaná. Videó!

A Szentszék két tisztségviselője is védelmébe vette szombaton XVI. Benedek pápát azokkal a törekvésekkel szemben, hogy belekeverjék őt a németországi papok pedofil botrányába. “Bármely objektív megfigyelő számára egyértelmű, hogy ezek az erőfeszítések kudarcot vallottak” – mondta Federico Lombardi atya, a Szentszék szóvivője a Vatikáni Rádiónak.

Nem olyan kiterjedtek

Charles Scicluna püspök, a vatikáni Hittani Kongregáció ügyésze az Avvenire című olasz katolikus lapban megtévesztőnek és rágalmazónak nevezte a szóban forgó ügyek “takargatásával vádolni a jelenlegi pápát”. Egyúttal azt állítota, hogy a papi pedofília esetei messze “nem olyan kiterjedtek, mint ahogy azt egyesek szeretnék beállítani”.

XVI. Benedek pápa szabad kezet adott a német püspököknek a németországi katolikus iskolákban történt szexuális visszaélések feltárására – emelték ki a szombati berlini újságok, beszámolva a katolikus egyházfő és a német püspöki konferencia vezetőjének előző napi találkozójáról. A Süddeutsche Zeitung ugyanakkor címoldalon tudósított arról, hogy súlyos szexuális visszaélés történt a münchen-freisingi érsekségben abban az időben, amikor a mai pápa még csak a főegyházmegye vezetője volt.


Szombati berlini értesülések szerint a Szentszék cáfolta, hogy a későbbi XVI. Benedek München és Freising érsekeként tudott volna arról, hogy egy szexuális bűncselekményekkel vádolt papot alkalmaztak az érsekségben. A német hírközlő eszközök részletesen ismertették Federico Lombardi vatikáni szóvivő nyilatkozatát, amelyben a Szentszék képviselője az egyházfő elleni megalapozatlan támadásokról beszélt. Lombardi hangoztatta, hogy Joseph Ratzingernek münchen-freisingi érsek korában semmi köze nem volt azokhoz a döntésekhez, amelyek nyomán – mint fogalmazott – később sor kerülhetett az említett pap által elkövetett szexuális bűncselekményekre. A szóvivő emlékeztetett arra is, hogy szerinte hasonló módon próbálták befeketíteni a pápa testvérét, Georg Ratzingert is. Korábbi hírek szerint ugyanis szexuális visszaélések történtek a világhírű regensburgi templomi fiúkórus tagjainak terhére abban az időben, amikor Georg Ratzinger a kórus vezetője volt.

Mélységesen megrázta

A Süddeutsche Zeitung szombati, több más napilap által is közölt beszámolója szerint a nyolcvanas évek elején Joseph Ratzinger vezette a münchen-freisingi érsekség püspöki hivatali tanácsát, amely jóváhagyta az Essenből szexuális vétségek miatt elküldött pap áthelyezését Bajorországba. Azt ugyanakkor a lap is elismerte: Ratzinger nem tudott arról, hogy a szóban forgó papot ismét lelkipásztori munkakörben alkalmazták egy müncheni plébánián, és később munkája során újabb hasonló bűncselekményeket követett el. A történtekért az újság szerint az akkori helynök, a ma 81 éves Gerhard Gruber vállalta a teljes felelősséget.

A szombati német újságok részletesen tudósítottak XVI. Benedek pápa és a német katolikus püspöki konferencia elnöke, Robert Zollitsch érsek előző napi vatikáni találkozójáról. A tudósítások szerint az egyházfőt mélységesen megrázták a németországi katolikus intézményekben történt szexuális bűncselekmények. A Die Welt című konzervatív napilap azt emelte ki, hogy a pápa teljes támogatásáról biztosította a német katolikus egyház vezetése által a történtek teljes feltárása érdekében elhatározott intézkedéseket, a katolikus püspöki konferenciának szabad kezet adott, hangoztatva, hogy a feltárásba nem kíván beavatkozni.

Az újság szerint mindez azt jelenti, hogy Zollitsch érsek megerősödve térhetett vissza hazájába, az egyházfő ugyanis a német püspökök értésére adta: bízik abban, hogy készek és képesek a múlt sebeinek begyógyítására. A Die Welt ugyanakkor hozzátette, hogy ezek után a német katolikus egyház részéről az eddiginél határozottabb fellépésre és nagyobb tárgyszerűségre van szükség.

Az ugyancsak konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentárjában utalt arra, hogy a katolikus egyház a szexuális bűncselekmények leleplezése és feltárása terén a múltban súlyos hibákat követett el. Az újság szerint ugyanakkor az egyház most ugyanolyan brutalitással igyekszik pótolni a mulasztásokat, amilyen brutalitással korábban igyekezett minden felelősséget elhárítani magáról. Mindezzel összefüggésben a lap szembehelyezkedett azzal, hogy egyes intézmények, illetve politikusok most mindenért az egyházat igyekeznek megtenni bűnbaknak, és ezzel próbálnak igazolni mindenfajta liberalizmust.

El kell gondolkodni

Titokban a Vatikánban is vitáznak a római katolikus papok kötelező nőtlenségének esetleges eltörléséről – jelentette pénteken a La Repubblica című olasz lap. A pápa ismét kiállt a cölibátus fenntartása mellett. A római újság szerint azonban a Szentszék csak több évtizedes távlatban gondolja eltörölni a cölibátust. Az egyházi kongregáció néhány tagja kapta azt a szigorúan titkos megbízást, hogy kimunkálja az odáig vezető utat; vezetőjükké Claudio Hummes bíborost nevezték ki.

A római lap meg nem nevezett forrása szerint a kötelező papi nőtlenség eltörlése ötven éven belül történhet meg. “A Szentszék gondolkodni kezdett azon, ami igazi forradalomnak bizonyulhat, s a katolikusokat a protestánsokhoz közelítheti, akiknél a lelkészeknek családjuk lehet. (…) A magot, úgy tűnik, már elvetették” – írta a La Repubblica.

XVI. Benedek pápa pénteken megerősítette a papi cölibátus “szent” jellegét. A cölibátus azt jelenti, hogy a pap teljesen “az Úrnak és az Úr ügyeinek szenteli magát”, annak kifejeződése, hogy az Istennek és másoknak ajándékozza önmagát – mondta az egyházfő, a Papi Kongregáció által szervezett teológiai konferencia mintegy 700 pap és püspök résztvevőjét fogadva. A kétnapos összejövetel témája, a papi évre való tekintettel: “Krisztus hűsége, a pap hűsége”. XVI. Benedek megerősítette, hogy a papszenteléshez megkövetelt “szent cölibátus” a latin egyházban karizma, amelyet a keleti egyházakban is nagyra értékelnek. Alois Kothgasser salzburgi érsek ellenben, akinek hazájában az utóbbi napokban szintén fény derült katolikus iskolákban diákokkal szemben korábban elkövetett szexuális visszaélésekre, az ORF rádióban nyilatkozva úgy vélte, hogy el kell gondolkodni a papi cölibátus kötelmének esetleges reformján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik