Nagyvilág

A pápa nem tudott semmit

Ratzinger érsek nem tudott arról, hogy érsekségében szexuális visszaélések történnek. Pápaként most a német püspökökre bízta az ügyet.

XVI. Benedek pápa szabad kezet adott a német püspököknek a németországi katolikus iskolákban történt szexuális visszaélések feltárására – emelték ki a szombati berlini újságok, beszámolva a katolikus egyházfő és a német püspöki konferencia vezetőjének előző napi találkozójáról.

A Süddeutsche Zeitung ugyanakkor címoldalon tudósított arról, hogy súlyos szexuális visszaélés történt a münchen-freisingi érsekségben abban az időben, amikor a mai pápa még csak a főegyházmegye vezetője volt.

Szombati berlini értesülések szerint a Szentszék cáfolta, hogy a későbbi XVI. Benedek München és Freising érsekeként tudott volna arról, hogy egy szexuális bűncselekményekkel vádolt papot alkalmaztak az érsekségben.

A német hírközlő eszközök részletesen ismertették Federico Lombardi vatikáni szóvivő nyilatkozatát, amelyben a Szentszék képviselője az egyházfő elleni megalapozatlan támadásokról beszélt. Lombardi hangoztatta, hogy Joseph Ratzingernek münchen-freisingi érsek korában semmi köze nem volt azokhoz a döntésekhez, amelyek nyomán – mint fogalmazott – később sor kerülhetett az említett pap által elkövetett szexuális bűncselekményekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik