Nagyvilág

Amerikai atomerőművekben kémkedhetett az al-Kaida

Hat amerikai atomerőműben is dolgozott korábban az az amerikai állampolgár, akit az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózattal fenntartott kapcsolatok gyanúja miatt Jemenben fogtak el.

Az Egyesült Államokban most azt vizsgálják, hogy Sharif Mobley hozzáférhetett-e terroristák számára hasznos bizalmas információkhoz vagy értékes anyaghoz.

A 26 éves Mobley 2002 és 2008 között anyagmozgatóként dolgozott New Jersey, Pennsylvania és Maryland szövetségi államokban található atomerőművekben.

Az amerikai nukleáris felügyeleti hatóság (NRC) szóvivője, Niel Sheehan helyi idő szerint pénteken közölte, hogy vizsgálják, Mobley az atomerőművek mely részein járt.

Megjegyezte azonban, hogy az erőművek azon részeit, ahol a nukleáris fűtőelemek vannak, szigorúan őrzik, s egy anyagmozgató általában nem jut hozzá biztonsági vagy egyéb, kényes információkhoz.

A szomáliai származású Mobley a hatóságok szerint atomerőművi munkásként nem követett el bűncselekményt, tevékenysége még gyanút sem ébresztett a létesítmények vezetőiben. A férfi foglalkoztatása előtt átesett a szokásos biztonsági szűrésen.
Mobley-t tíz társával együtt márciusban Jemenben fogták el.

Múlt vasárnap szökési kísérlet közben megölte két őrét egy jemeni kórházban, ahova orvosi ellátásra szállították be börtönéből az iszlám szélsőségest. A férfit öt rendőr kísérte. Kettőt lefegyverezett és megölt. A három másik közbelépett, tűz ütött ki a helyszínen, az őrizetes kénytelen volt megadni magát – tették hozzá kórházi források. Szemtanúk szerint a fogva tartottat visszaszállították a börtönbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik