Nagyvilág

A szlovák államfő még nem írta alá a hazafiasság törvényt

A szlovák hazafiassági törvény ártalmatlan, és nem kényszerít senkit semmi rosszra - mondta a szlovák külügyminiszter osztrák lapoknak.

A hazafiságot erősíteni szándékozó törvényt, még március 2-án fogadta el a Szlovák parlament. Az új jogszabály szerint a szlovákiai iskolák minden osztályában ki kell majd függeszteni a szlovák zászlót, az állami címert, az alkotmány bevezetőjét, valamint a szlovák himnusz szövegét. A jogszabálytervezet a korábban felháborodást okozó nyelvtörvénnyel ellentétben nem tartalmaz szankciókat, tehát betartása nem kötelező.

Több osztrák napilap is közölt interjút szombaton Miroslav Lajcákkal a miniszter bécsi tartózkodása alkalmával.

“Sajnos otthon hagytam a Kim Ir Szen-jelvényemet” – tréfálkozott a Die Presse újságírójával, arra utalva, hogy a mértékadó konzervatív újság néhány nappal korábban Phenjan a Duna partján? címmel közölt kommentárt a szlovák parlamentben elfogadott hazafiassági törvényről.

A törvény nem agresszív, nem jelent hátrányos megkülönböztetést senkire nézve, az állami jelképekről szól – mondta Lajcák. Hangsúlyozta, hogy Ivan Gasparovic szlovák államfő még nem írta alá a törvényt. A liberális Der Standardnak adott interjújában hozzátette azt is, hogy ha ő képviselő lenne, nem szavazta volna meg a törvényjavaslatot.

Magyarország rendkívül érzékeny a szomszédos országokban élő magyarok sorsával kapcsolatban, még mindig él a “Trianon-trauma” – felelte a Die Presse kérdésére, hogy mi lehet a hosszan tartó szlovák-magyar feszültség mélyen gyökerező oka. Szlovákia viszont érzékeny minden olyan dologban, ami a területi egységét kérdőjelezi meg. “Fiatal állam vagyunk, és azt akarjuk, hogy tiszteljenek bennünket” – tette hozzá.

Az utóbbi időben szerencsére nem történtek újabb incidensek, és remélhetőleg ez már így is marad a szlovák és a magyar választási kampány idején – mondta.

A Jobbik európai parlamenti képviselői elfogadhatatlan kijelentésekkel keltettek feltűnést, ugyanakkor nem a Jobbik alakítja a magyar politikát – jelentette ki. Lajcák szerint a magyar társadalomnak el kell határolódnia a “szélsőséges” párttól.

A külügyminiszter szerint nem igaz, hogy a szlovákiai magyarok nem vehettek részt a szlovák nyelvtörvény előkészítésében. A Magyar Koalíció Pártjának alelnöke ott volt a vegyes bizottság ülésein – mondta a Der Standardnak. Kijelentette, hogy Szlovákia teljesíti az európai elvárásokat. Bosszantó, mondta, hogy “figyelmen kívül hagyják a releváns európai intézmények megállapításait azért, mert különbnek tartják magukat”. A magyarok a saját propagandájuk áldozatai lettek – folytatta. “Az elején olyan éles kijelentéseket tettek, hogy most már nem ismerhetik el, hogy hazudtak” – fogalmazott.

A külügyminiszter visszautasította azt az értelmezést, hogy Robert Fico szlovák kormányfő be akart volna avatkozni a magyar belpolitikába, amikor azt mondta, hogy kiéleződhet a szlovák-magyar viszony, ha a Fidesz nyeri meg a választásokat. “Bárki lesz is a következő miniszterelnök Budapesten, Magyarország a szomszédunk marad, és továbbra is szükségünk van egymásra” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik