Nagyvilág

Szexuális visszaélések történtek Ratzinger müncheni érseksége idején

A jelenlegi pápa, még érsekként, megtartotta a szolgálatban a pedofil papot.

A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint súlyos szexuális visszaélés történt a münchen-freisingi érsekségben, amikor Joseph Ratzinger (a későbbi XVI. Benedek pápa) állt a főegyházmegye élén.

Az egyházközségen belül a hívekkel kapcsolatos munkára alkalmaztak egy papot, aki korábban gyermekeket rontott meg. Felső-bajorországi munkája során tetten érték, s egy helyi bíróság akkor el is ítélte.

Mindezt a müncheni érsekség hivatalosan is megerősítette, elismerve, hogy a szóban forgó pappal szemben a 80-as években hibásan jártak el. Az akkori helynök, a ma 81 éves Gerhard Gruber vállalta a teljes felelősséget, amiért a pedofil papot ismételten a szolgálatban megtartották.

A liberális lap emlékeztetett arra, hogy akkor Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa volt a főegyházmegye vezetője. Így ő állt annak a püspöki hivatali tanácsának az élén, amely jóváhagyta az Essenből elküldött pap áthelyezését a felső-bajorországi érsekségbe. Joseph Ratzinger azonban nem tudott arról, hogy a papot ismét lelkipásztori munkakörben alkalmazták egy müncheni plébánián. Ratzinger 1982-ben került a Vatikánba, a hittani kongregáció élére.

A szóban forgó pap, akit csak H. papként említ az újság, 1982 szeptemberétől 1985 elejéig állt alkalmazásban a délnémet érsekségben. 1985 januárjában elbocsátották állásából, miután ismertté váltak az általa elkövetett szexuális visszaélések. 1986 júniusában kiskorúak megrontásának vádjával 18 hónapi, próbaidőre felfüggesztett börtönre és 4000 márka pénzbüntetésre ítélték. Ennek dacára az érsekség ismét alkalmazta: az illető a mai napig egyházi szolgálatban áll Felső-Bajorországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik