Nagyvilág

Maradhat az Isten a dolláron

Maradhat az amerikai bankjegyeken és pénzérméken, valamint a zászlóra tett iskolai hűségeskü szövegében az Istenre tett utalás - így határozott egy kaliforniai szövetségi fellebbviteli bíróság, elutasítva azokat az érveket, amelyek szerint az utalás az állam és az egyház szétválasztását kimondó alkotmányba ütközik.

A San Franciscó-i székhellyel működő, 9. számú szövetségi fellebbviteli bíróság – amelynek döntéseit az ország nyugati részén fekvő kilenc szövetségi államban hajtják végre – Michael Newdow sacramentói ateista apa két beadványát vizsgálta. Newdow azzal érvelt, hogy az Isten nevének a pénzérméken és az iskolai hűségesküben történő említése sérti az alkotmányt és az ő ateista meggyőződését, a háromtagú bírói tanács azonban helyi idő szerint csütörtökön ismertetett határozatában kettő az egyhez arányban ezt elutasította.

Ugyanez a bíróság 2002-ben országos vihart kavart azzal, hogy Newdow beadványára úgy határozott, Isten nevének az iskolai hűségesküben való említése sérti az amerikai alkotmány első kiegészítését, amely szerint az állam nem támogathat vallást.

George Bush akkori amerikai elnök 2002-ben nevetségesnek minősítette a bíróság döntését, a szenátus határozatban ítélte el, Newdow pedig halálos fenyegetéseket kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik