Nagyvilág

A cölibátus állhat a vatikáni szexbotrányok mögött

A bécsi érsek szerint a papok számára kötelező cölibátus lehet az oka a katolikus egyház tekintélyét romboló szexbotrányoknak. Christoph Schonborn szerint a pedofília lehetséges okait megingathatatlan vizsgálatnak kell alávetni.

A bécsi érsek eddig a legmagasabb rangú személy az egyházban, aki kapcsolatot vél felfedezni az utóbbi időben napvilágot látott szexuális visszaélések és a papi cölibátus intézménye között – írja a Guardian című brit napilap.

Christoph Schonborn (fotó: Guardian)

Christoph Schonborn (fotó: Guardian)

Schonborn szerint a pedofília vizsgálata kapcsán át kell tekinteni a papok nevelésének kérdését és azt is, hogy mit is jelent valójában az úgynevezett szexuális forradalom. A vizsgálat érinti a cölibátust és a személyiségfejlődés folyamatát és nagyfokú őszinteségre lesz szükség mind az egyház, mind pedig a társadalom részéről – jelentette ki. Az érsek szóvivője leszögezte: Schonborn semmilyen módon nem kívánja megkérdőjelezni a cölibátus intézményét vagy eltörölni azt.

Az érsek kijelentését megelőzően szexuális zaklatások sorozatára derült fény Ausztriában, Németországban és Hollandiában.

Olasz akadémikusok szerint a nők nagyobb jelenléte a Vatikánban segített volna elejét venni a szóban forgó eseteknek. A nők természetüknél fogva segítségére siettek volna a bántalmazott fiataloknak és „fellebbentették volna a titkolózás fátylát”, megkímélve ezzel az egyházat a súlyos presztízsveszteségtől.

Vatikáni hivatalnokok szerint a tény, hogy a szexuális visszaélésekről szóló eseteket az egyház bizalmasan kezeli, azt a látszatot keltheti, hogy nem kívánnak együttműködni a civil hatóságokkal. Olyan bűntényekről beszélünk, amelyek a civil igazságszolgáltatásra tartoznak – jelentette ki Claudio Hummes püspök, a papi gyülekezet vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik