Nagyvilág

A V-4-ek megtagadnák a külügyi szolgálatot?

Nem vesznek részt a most alakuló egységes európai külügyi szolgálatban a visegrádi négyek - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, -, ha nem súlyuknak megfelelően lesznek képviseltetve - állította csütörtökön a Vesztyi 24 orosz hírtelevízió. Balázs Péter cáfolja a lapértesülést.

A tévé internetes oldalán megjelent írás szerint a V4-ek közös levelet intéztek az Európai Unió vezető szerveihez. Ebben a visegrádi országok hangoztatták, hogy a leendő európai külügyi szolgálatban szükséges megjeleníteni minden uniós ország megfelelő földrajzi súlyát és képviseletét. A visegrádi országokat támogatták a balti országok, valamint Bulgária, Ciprus, Görögország és Románia.

Az Európai Unió vezető szervei az európai külügyi szolgálat kialakításának befejezésén munkálkodnak. Ennek struktúráját, létszámát, a résztvevők kinevezését a megfelelő tisztségekre, valamint stratégiáját az unió március 25-26-i brüsszeli csúcstalálkozóján fogadják el. Ezt követően az Európa Parlament vitatja meg az ezzel kapcsolatos kérdéseket, és járul hozzá véglegesen még július 5. előtt, amely időpont után nyári szabadságra mennek a képviselők.

Balázs Péter: A hír félig igaz

Nem akarnak a visegrádi országok kivonulni az Európai Unió külügyi szolgálatából – szögezte le Balázs Péter külügyminiszter csütörtökön.

“A hír félig igaz” – mondta a brazíliai látogatáson tartózkodó külügyminiszter – a V4-ek valóban megfogalmazták álláspontjukat az unió számára egy informális dokumentumban, amelyben szorgalmazták, hogy a külügyi szolgálatban részt vevő tagállami diplomaták körében “bizonyos földrajzi arányosság” érvényesüljön – mondta a külügyminiszter az MTI-nek telefonon nyilatkozva. Emellett fontosnak tartják a diplomaták érdemek, teljesítmény szerinti kiválasztását – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik