Nagyvilág

Sok afgán rendőr drogozik

A kábítószer-élvezet nagy gond az afgán rendőrség berkein belül, az ország egyes vidékein a rendőrújoncok negyven százalékának pozitív lett a drogtesztje - állapította meg az amerikai számvevőszék (GOA).

A testület Washingtonban ismertetett jelentése szerint a kábítószer-kereskedelem jelentős kihívás elé állítja az afganisztáni iszlamista tálib lázadók leverése érdekében amerikai vezetéssel folytatott hadműveleteket. A világ ópiumtermelésének 90 százalékát az ázsiai ország állítja elő.

Barack Obama amerikai elnök kormánya változtatott az afganisztáni kábítószer-termelés elleni küzdelem módszerein. Korábban az ópium alapanyagának számító mák termelését próbálták megakadályozni, de ezzel elidegenítették maguktól a jelentős bevételi forrástól eleső gazdákat. A hangsúlyt most a kábítószer-kereskedők és a drogokat előállító laboratóriumok lefülelésére helyezik.

A kábítószer-élvezettel azonban az afgán rendőrségnek is megvannak a maga gondjai. A GAO jelentése szerint a regionális kiképző központokban 12-41 százalék között mozog a pozitív drogtesztet “produkáló” újoncok aránya. A kábítószer-élvezők valós aránya valószínűleg ennél is nagyobb, tekintve, hogy az ópiumszármazékok gyorsan távoznak az emberi szervezetből. “Sok olyan újoncnál, akinek negatív lett a drogtesztje, a kiképzés során később ópiummegvonási tünetek jelentkeztek” – magyarázta az amerikai számvevőszék.

Sok rendőr analfabéta

A kábítószer-kereskedők elleni afgán küzdelemről szólva a GOA megállapította, hogy az e célra létrehozott rendőri erők kiképzésében mutatkozó fogyatékosságok miatt rosszul végzik a bűnügyi helyszínelést, a bizonyítékok összegyűjtését, s mivel sok köztük az írástudatlan, hiányosan dokumentálják az ügyeket.

Az amerikai számvevők úgy találták, az afgán rendőrök a kábítószer-kereskedők közül általában nem veszik őrizetbe a “nagy halakat”. A droggal kapcsolatos korrupció a helyi és regionális hatalmi szerveket is áthatja, a gyengén fizetett rendőrök és ügyészek könnyen megvesztegethetők.

Az Egyesült Államok 2005 óta 2,5 milliárd dollárt költött az afganisztáni kábítószer-termelés, -élvezet és -kereskedelem felszámolására. A drogipar a legális gazdaság közel harmadát teszi ki Afganisztánban és a vallási fanatikus tálib lázadó mozgalom fontos bevételi forrása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik