Nagyvilág

Márkanév lett Ceausescu

Az egykori román diktátor fia beperelt egy színházat, amiért egy darab címében szerepel a szülei neve, miközben ő 2008-ban levédette a Ceausescu nevet - írja a HVG.

Nicolae Ceausescu édesipari vállalkozó specialitása a fehér cukormázzal leöntött tortácska. Az édesség darabja 700 forintnak megfelelő lejbe kerül. A kisiparos névrokona a húsz éve kivégzett diktátornak, és azt mondja, a név eddig csak hasznot hozott. Most azonban egyik napról a másikra lehet, hogy becsukhatja a vállalkozását, mert Valentin Ceausescu, az egykori pártfőtitkár fia – Nicu és Zoe halála után már csak ő van életben a három testvér közül – érvényt akar szerezni annak, hogy két éve levédette a Ceausescu márkanevet.

„A szigorúan történelmi tanulmányokat kivéve mindenki köteles engedélyt kérni Elena és Nicolae Ceausescu leszármazottaitól, ha könyvben, filmben, színdarabban vagy bármilyen tevékenységben használni akarja a nevet” – közölte Valentin ügyvédje, Haralambie Voicilas, miután beperelték a bukaresti Odeon Színházat a Ceausescu utolsó órái című darabért.

A román–német–svájci koprodukcióban készült darabot, amely történelmi tények, vallomások, eredeti kép- és hanganyagok, dokumentumok alapján dolgozta fel a Ceausescu házaspár végnapjait és perét, december elején mutatták be a román fővárosban, majd egy héttel később Berlinben, januárban Bernben és Zürichben, február elején pedig Luzernben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik