Nagyvilág

Elhallgatták az iraki merényletek egy részét?

Összesen 37 ember vesztette életét az iraki választások alatt történt 136 támadásban – áll a Washington Post által megszerzett titkos katonai jelentésben.

A tekintélyes amerikai lap által megszerzett belső katonai összegzés szerint a voksolások alatt történt merényletek közül legalább harmincban haltak vagy sebesültek meg emberek. A halálos áldozatokat követelő támadások elkövetői bombákkal, gépfegyverekkel és rakétavetőkkel törtek a választók életére. A hadsereg megállapításai megkérdőjelezik az amerikai kormány és a hadsereg hivatalos álláspontját, miszerint az iraki választások békésen, nagyobb fennakadás nélkül zajlottak.

Az összefoglaló szerint a legtöbb robbanás Bagdadban történt, ahol a lap szerint emiatt sokkal kevesebben mentek el szavazni, mint az ország többi részén. Egy esetben például két észak-bagdadi lakóépület összedőlt, miután a bennük elrejtett bombák felrobbantak, több lakót súlyosan megsebesítve. Az esetről az Irakban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka, Ray Odierno újságíróknak azt mondta, hogy a robbanásról szóló információk nem megbízható forrásoktól származnak. A katonai vezető hozzátette, hogy csak két említésre méltó támadásról tud, és a legtöbb esetben csak kisebb, vizesüvegbe rejtett bombák robbantak, amelyek senkit nem sebesítettek meg.

Az előzetes választási eredményeket várhatóan a mai nap folyamán hozza nyilvánosságra az iraki választási hivatal. Az eredményhirdetés azért húzódott el, mert több ezer választó panaszt emelt amiatt, hogy nevük nem szerepelt a szavazói nyilvántartásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik