Nagyvilág

Washington elítéli a zsidó telepek bővítését

Az Egyesült Államok elítéli, hogy Izrael jóváhagyta zsidó telepesek számára 1600 új lakás építését a vitatott hovatartozású Kelet-Jeruzsálemben - közölte kedden a Fehér Ház.

Robert Gibbs szóvivő elmondta: Barack Obama elnöknek a telepépítéssel kapcsolatos elutasító álláspontját ismerik az izraeliek és a palesztinok is.

Az Obama-kormány már többször kinyilvánította: azt követeli Izraeltől, hogy teljes egészében állíttassa le a zsidó telepek építését a megszállt területeken. Izrael ezt kezdettől fogva elutasította, az Obama-adminisztráció és Izrael között éppen emiatt vált hűvössé a viszony.

Az izraeli-palesztin párbeszéd előmozdítása érdekében a Közel-Keletre látogató Joe Biden amerikai alelnök szintén elítélte Izrael lakásépítési döntését.

Washingtonban kibocsátott nyilatkozata szerint az építkezésre vonatkozó jeruzsálemi bejelentés időzítése és tartalma aláássa az Egyesült Államok igyekezetét, hogy újjáélessze a békefolyamatot.

Az alelnök – Obama elnökké választása óta a legmagasabb rangú amerikai kormánypolitikus, aki a zsidó államba látogat – a 14 hónapja megrekedt izraeli-palesztin béketárgyalások újrakezdését szorgalmazza tárgyalásain.

Kelet-Jeruzsálemet a palesztinok leendő fővárosuknak tekintik. A városrészt 1967 óta megszállva tartó izraeliek ottani építkezéseit a nemzetközi közösség és a palesztinok telepes politikaként értékelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik