Nagyvilág

Kutyatestű Mohamed: svéd lapok újra közölték a karikatúrát

Három svéd lap szerdán leközölte azt a karikatúrát, amely kutyatesttel ábrázolja Mohamed prófétát.

Az újságok azt követően jelentették meg a rajzot utánnyomásban, hogy egy nappal korábban az ír hatóságok őrizetbe vettek hét személyt. Őket azzal gyanúsítják, hogy a karikatúra alkotója, a svéd Lars Vilks meggyilkolását tervezték. Az ír hatóságok kedden négy férfi és egy nő letartóztatásáról számoltak be. Másnap az ír rendőrség közölte a hét őrizetbe vett személy nemzetiségét: két algériai, két líbiai, egy palesztin és egy horvát, valamint egy amerikai nő, az egyik algériai gyanúsított felesége. Nevüket nem hozták nyilvánosságra.

A rajz a stockholmi Dagens Nyheter és Expressen, valamint a malmői Sydsvenska Dagbladet című lapokban jelent meg. A Dagens Nyheter közölte olvasóival, hogy a rajzot az írországi hír illusztrációjaként mellékelte. Az Expressen indoklása szerint a szólásszabadság jelentőségét akarta hangsúlyozni a karikatúra megjelentetésével. A Sydsvenska Dagbladet pedig szerkesztőségi cikkében azt írta: “Vilks nem érezheti magát egyedül. Az ellene irányuló fenyegetés az összes svéd elleni fenyegetés”.

Vilks karikatúrája 2007-ben jelent meg először a Nerikes Allehanda című örebrói napilapban. A szatirikus ábrázolás nagy vitát váltott ki Svédországban és külföldön is. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik szárnya akkor 100 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki Vilks és 50 ezret a rajzot közlő lap főszerkesztője, Ulf Johannson fejére. Vilks nyakának elvágása esetén az összeg 150 ezerre emelkedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik