Nagyvilág

Irán: Amerika kettős játékot játszik Afganisztánban

Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök kabuli látogatása során azzal vádolta meg Washingtont, hogy kettős játékot játszik a közép-ázsiai országban.

Az iráni elnök szerint az Egyesült Államok maga teremtette azokat a terroristákat, amelyekkel most Afganisztánban harcol. A kijelentés válasz volt a jelenleg szintén a közép-ázsiai országban tartózkodó amerikai védelmi miniszter, Robert Gates korábbi nyilatkozatára, melyben azt állította, hogy Teherán alacsony szintű támogatást nyújt a tálib gerilláknak.

Ahmadinezsád Hamid Karzai afgán elnökkel közösen tartott sajtókonferenciáján kritizálta az országban jelenlévő nyugati csapatokat is, szerinte ugyanis a békét csak az afgán embereknek, illetve az afgán kormánynak nyújtott támogatással, valamint az ország újraépítésével lehet elérni. Ahmadinezsád hozzátette: a terrorizmust nem lehet hadsereggel legyőzni, csak titkosszolgálati eszközökkel.

Robert Gates kellemetlennek nevezte az iráni elnök kabuli látogatását, és kijelentette: azt szeretné, ha Kabul minden szomszédjával jó viszonyt ápolna, de csak akkor ha azok becsületesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik