Nagyvilág

Háborúval fenyegeti Izrael Iránt

Izrael szerint két lehetőség áll Irán előtt: vagy leállítja az urándúsítást, vagy erővel gátolják meg benne. Erre Izrael ENSZ-nagykövete hívta fel a figyelmet, aki arról is beszámolt, hogy országa és az USA vezetői egyaránt a helyzet megoldásásn tanankodnak.

Közel áll a megvalósuláshoz az Iránnal kapcsolatos “két rossz választási lehetőség”: engedni atomfegyvere előállítását vagy erővel lerombolni atomlétesítményeit – figyelmeztetett Izrael ENSZ-nagykövete.

Gabriela Salev elmondta, hogy országa továbbra is reméli, hogy diplomáciai úton és szankciók bevezetésével megállítható, hogy Irán nukleáris fegyvereket fejlesszen. Hírszerzésük azonban úgy értesült, hogy ez “nem évek kérdése” – tette hozzá.

A diplomata felidézte, hogy Irán önként beismerte: uránt dúsít. Ennek mértéke pedig meghaladja a békés célú alkalmazáshoz szükséges szintet Salev szerint.

A nagykövet elárulta azt is, hogy magas rangú izraeli és amerikai kormányzati és katonai vezetők Jeruzsálemben és Washingtonban egyaránt azon tanakodnak, hogy katonai csapásméréssel megállítható-e a nukleáris program. Ezt az is alátámasztja, hogy az izraeli vezérkari főnök jelenleg washingtoni látogatáson tartózkodik, Joe Biden amerikai alelnök pedig Izrael vendége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik