Nagyvilág

ENSZ: nem lesz káosz Haitiban az amerikai katonák kivonása után

Az ENSZ biztos abban, hogy nem keletkezik biztonsági űr Haitiban, ha az amerikai és más külföldi katonákat kivonják a földrengés sújtotta karibi országból.

A világszervezet egyik magas rangú tisztségviselője, Edmond Mulet a haiti ENSZ-misszió ügyvezető irányítója New Yorkban helyi idő szerint kedden újságíróknak elmondta: a világszervezet katonákból és rendőrökből álló haiti békefenntartó ereje felelős a szigetország közrendjének fenntartásáért, a január 12-i földmozgás után oda vezényelt külföldi csapatok pedig a humanitárius segélyek – közte a víz és élelem – elosztását felügyelték. Az ENSZ a külföldi katonák kivonásával párhuzamosan fokozatosan átveszi ezen feladatok ellátását is.

Az amerikai csapatok kivonása folyik, a kanadai katonák pedig már távoztak is az országból – tette hozzá.

Az Egyesült Államok a természeti csapást követően 22 ezer katonát vezényelt a karibi országba a humanitárius műveletek biztosítására.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa januárban 3500 fővel 12 651 főre növelte a világszervezet haiti békefenntartó erejének létszámát. Mulet úgy véli, ekkora létszámmal már képesek lesznek szavatolni a megfelelő stabilitást és közbiztonságot a karibi országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik