Nagyvilág

Amerika kitart Haiti mellett

Az Egyesült Államok továbbra is segíti Haitit a helyreállításban és az újjáépítésben "nemzetközi tragédiát" jelentő földrengés után - közölte Barack Obama elnök szerdán Washingtonban, miután a Fehér Házban fogadta René Préval haiti elnököt.

Egy ilyen méretű katasztrófára egyetlen ország sem lett volna képes egyedül reagálni – mondta Obama, és hangsúlyozta, büszke arra, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet játszott a segítségnyújtásban.

Azt mondta: ha az Egyesült Államokat érte volna a haitihoz hasonló természeti katasztrófa, akkor 8 millióan haltak volna meg, és 100 millió ember vált volna hajléktalanná.

Az ENSZ New York-i központjában rendezendő március 31-i nemzetközi adományozási konferencián már Haiti kezében “lehet és lesz az irányítás” – jelentette ki.

Kifejtette, hogy Haiti számára korántsem ért véget a krízis, az országnak nagy szüksége van sátrakra, élelmiszerre és gyógyszerre, különösen a tavaszi nagy esőzések küszöbén. Mint mondta, most egy újabb katasztrófa megelőzése a cél, és az Egyesült Államok folytatja a segítségnyújtást. Sajtóértesülés szerint a Fehér Ház újabb egymilliárd dollár támogatás jóváhagyását fogja kérni a kongresszustól.

Préval francia nyelven mondott köszönetet az Egyesült Államoknak az anyagi és erkölcsi támogatásért. Elmondta, kormánya elsődleges céljai közé tartozik a hajléktalanná váltak lehető legjobb elhelyezése. Kitért arra, hogy az egészségügyi ellátást, az oktatást és a munkaerő-kínálatot az egész országban javítani kell, hogy meg lehessen előzni a nagy városokba irányuló népességáramlást, amely felelős a főváros, Port-au-Prince nagy kiterjedésű, gyenge építésű szegénynegyedeinek kialakulásáért.

A január 12-én bekövetkezett pusztító erejű földrengésben 230 ezren haltak meg, és 14 milliárd dollárnyi kár keletkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik