Nagyvilág

15 ezer dollár az “istenek itala”

Kivételes nedűt dob piacra a Rémy Martin francia konyakház, méghozzá a különlegességet tükröző csillagászati áron: a Louis XIII. Rare Cask elnevezésű konyak palackonként 15 ezer dollárba (körülbelül 3 millió forintba) kerül.

Világszerte 786 palackot kínálnak megvételre, ebből harmincat áprilisban kezdenek árulni az Egyesült Államok minőségi borokat forgalmazó szaküzleteiben. A palackokba zárt “istenek itala” (Victor Hugo francia író szóhasználatával élve) különleges tölgyfahordóból származik, amelyre a nagy konyakház történetének első és eddig egyetlen női pincemestere bukkant rá. Az 57 éves Pierette Trichet 2004-ben, kinevezése után egy évvel fedezte fel a kivételes nedűt az érlelődő XIII. Lajos-konyakok szokásos kóstolgatásakor.

“Az aromák rendkívül újszerűek voltak annak ellenére, hogy az érlelési folyamat teljesen természetesen zajlott, és az alkoholtartalom is a szokásos 40 százalék volt” – mesélte a New Yorkban adott interjújában.

Ezután minden évben megkóstolta, és tavaly úgy találta, hogy ízvilága harmonikussá teljesedett. “Tökéletes egyensúlyban volt, és 43,8 százalék alkoholt tartalmazott” – közölte Trichet, aki szerint az ital “elképesztő”. Elmondta, hogy amikor mintegy 200 dollárnyi (40 ezer forintnyi) értékben kitöltött a borostyánszínű nedűből egy metszett kristálypohárba, a vadon termett gomba, az eső utáni erdő, a méhviasz, a szilva, a gyömbér és egy leheletnyi friss menta illatának keveréke töltötte be a helyiséget.

A Rémy Martin konyakház 1874-ben, a cég megalapítása után mintegy 150 évvel kezdte el a XIII. Lajos márkanevű konyakok gyártását. Ebből a luxusmárkából 750 milliliter – kézzel készült Baccarat-kristályüvegbe töltve – 2500 dollárt (majdnem 500 ezer forintot) kóstál. A státusszimbólumnak számító italt 1200 különböző konyak házasításával állítják elő, és akár 100 évig is érlelik a tierconnak nevezett speciális tölgyfahordókban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik