Nagyvilág

Marx képregényváltozata tarol a válságban

A globális krízis hatására egyre többen olvasnak gazdasági szakkönyveket, ezen belül páratlan sikert értek el ismét Karl Marx A tőke című, törökül és japánul újonnan megjelentetett háromkötetes műve, valamint A kommunista kiáltvány is.

Részlet Karl Marx A tőke című művének manga változatából, amely napjainkba helyezi át a cselekményt (forrás: eastpress.co)

Részlet Karl Marx A tőke című művének manga változatából, amely napjainkba helyezi át a cselekményt (forrás: eastpress.co)

A kiadók, felbuzdulva a sikeren, nemrég piacra dobták A tőke képregényformára átdolgozott kiadását is. Egyelőre csak az első kötet jelent meg ebben a formátumban, de már tervezzük a folytatást – nyilatkozta a Hürriyet című isztambuli napilapnak Hakan Seyyat, a Scala kiadó tulajdonosa.

A hetvenmilliós török lakosságra kivetített „könyvfogyasztás” ugyanakkor nagyon alacsony, meg sem közelíti a vonatkozó európai adatokat – írja a napilapot idézve a globusz.net. Elsősorban a kulturális és részben a gazdasági elit körében népszerűek az efféle könyvek, s különösen a fiatalok, diákok és kezdő értelmiségiek vagy szakemberek azok, akik a legtöbbet költenek könyvekre.

A Marx-művek mostani újrafelfedezése is főként ebben a közegben figyelhető meg, a felmérések nyomán pedig a kiadók igencsak elébe mennek az elvárásoknak. Számos eredeti mű megjelenése, illetve újramegjelentetése várható, ugyanakkor az egyik kiadó olyan gyakorlatias kézikönyv kiadásán dolgozik máris, mely a pénzműveletek és a tőkebefektetések lehetőségeit magyarázza el igen praktikus módon a fiatal vállalkozók számára.

Hasonló törekvések figyelhetőek meg Japánban, a tokiói East Press kiadó 28 műből álló sorozatot jelentetett meg, amelyben a japán és európai irodalom kiemelkedő műveit közlik újra mangaváltozatban. Dosztojevszkij, Dante és Kafka mellett Hitler és Marx művei is bekerültek a válogatásba – írja a Japan Times.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik