Nagyvilág

Obama simán verné Busht vagy Clintont

Barack Obama fogyatkozó népszerűsége ellenére is győzne, ha meg kellene mérkőznie egy elnökválasztáson Hillary Clintonnal vagy George Bush-sal - derült ki egy felméréséből.

Az amerikaiak 38 százaléka szavazna egy mostani választáson a hivatalban levő elnökre, ha a volt first lady lenne az ellenfele, aki a voksok 30 százalékát tudná összegyűjteni. A megkérdezettek 29 százaléka egyiküket sem támogatná. A republikánusok körében érdekes módon Clinton lenne a jobb, 33 százalék rá szavazna, míg Obamára csak hat százalék (Clinton és Obama is demokrata párti politikus).

Ha George W. Bush lenne az ellenfele, akkor Obama 48 százalékot kapna, míg a korábbi elnök a voksok 38 százalékát szerezné meg. 12 százalék egyikükből sem kérne. A függetlenek körében is jobb lenne Obama, 42 százalék támogatását kapná meg, Bush csak 33 százalékot.

Jonh Zogby, a róla elnevezett közvélemény-kutató cég alapító-elnöke megállapította: bár Amerika-szerte, különösen a függetlenek és mérsékeltek körében csalódás érezhető az Obamával kapcsolatos várakozások terén, a jelenlegi elnök könnyedén nyerne, ha republikánus elődje lenne az ellenfele.

Bush még mindig bukott elnökként szerepel a köztudatban. Nemcsak az általa hátrahagyott gazdasági válság és a háborúk miatt, a konzervatívok a számlájára írják az állam túlköltekezését is. A négyezer valószínű szavazó internetes felméréséből az is kiderült: az amerikaiak a jelenlegi elnök és még életben levő elődei közül leginkább Obama válságkezelő képességében bíznak.

A válaszolók 29 százaléka gondolja úgy, hogy ő a legalkalmasabb az ország problémáinak kezelésére. A második helyen az előző demokrata párti elnök, Bill Clinton futott be 19 százalékkal. George W. Bush 18, apja, George H. W. Bush nyolc, végül az ugyancsak demokrata Jimmy Carter mindössze két százalékot kapott. Azok körében viszont, akik úgy érzik, hogy az Egyesült Államok jelenleg “rossz irányban halad”, csak négy százalék bízná az ország sorsát Obamára, 31 százaléka Bush vezetését látná szívesen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik