Nagyvilág

Megoldaná a szlovákiai roma problémát Fico

Bentlakásos iskolák létrehozásával oldaná meg a roma problémát Szlovákiában Robert Fico miniszterelnök.

“Nem látok más megoldást, mint bentlakásos iskolákat létesíteni a roma gyerekek számára. Ezt várják el tőlünk az érintett települések polgármesterei is” – jelentette ki a kormányfő azt követően, hogy hétfőn “ellenőrző napot” tartott Dusan Caplovic, kisebbségi és emberi jogi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes hivatalában.

“Sokkal határozottabb hozzáállást várnak tőlünk. A kezüket megkötő elvi nyilatkozatok helyett másvalamit várnak” – közölte Fico.

Szlovákiában már több éve beszélnek arról, hogy bentlakásos iskolákat hoznak létre a roma gyerekek számára, de a vélemények nagyon megoszlanak, s eddig semmiféle gyakorlati lépés nem történt. Az Amnesty International (AI) és más jogvédő szervezetek élesen bírálják az elképzeléseket, s azt állítják: ezek a tervek nem járulnak hozzá a probléma megoldásához, mert a program csak a roma gyerekek kisebbik részét érintené.

“Ráadásul tovább mélyülne a roma gyerekek elkülönülése az oktatási rendszerben, ami szerintünk sértené emberi jogaikat” – mondta Branislav Tichy, az AI szlovákiai vezetője korábban a SITA hírügynökségnek.

Fico jelezte: számol a kritikával, s előzetes párbeszédet kíván folytatni az Európai Unióval. Figyelembe kívánja venni a probléma szakértőinek véleményét is. “Ez a feladat a következő négy évre szól” – húzta alá a miniszterelnök.

Dusan Caplovic újságíróknak elmondta: néhány önkormányzat már konkrét terveket is beterjesztett. A miniszterelnök-helyettes szerint a bentlakásos iskolák tervét a roma gyerekek szüleinek is jóvá kellene hagyniuk.

Szlovákiában a hivatalos népszámlálási adatok szerint csak néhány tízezer roma van. A valóságban számukat mintegy 450 ezerre becsülik. Jelentős részük a népszámláláskor hol szlováknak, hol magyarnak vallja magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik