Nagyvilág

Izrael beengedi az ENSZ-főtitkárt Gázába

Izrael kivételesen engedélyezi, hogy az ENSZ főtitkára, valamint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a zsidó állam területén keresztül lépjen be a Gázai övezetbe - jelentette be az izraeli külügyminisztérium hétfőn.

Izrael Ban Ki Mun és Catherine Ashton kérésének tesz eleget azzal, hogy megkönnyíti eljutásukat a Gázai övezetbe. Az engedélynek az célja, hogy a két politikus saját tapasztalatokat és benyomásokat gyűjtsön a térségben folyó humanitárius tevékenységről – derül ki a tárca közleményéből.

A világszervezet vezetője hétfőn jelentette be, hogy ellátogat a Közel-Keletre, annak reményében, hogy segítséget nyújthat az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindításához, illetve részt vesz az Arab Liga március 27-i líbiai csúcstalálkozóján. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét március 17-re várják Izraelbe, ahonnan el akar látogatni a Gázai övezetbe is.

Izrael zárlat alá vette a Gázai övezetet 2007 júniusában, miután a Hamász radikális palesztin szervezet teljesen átvette a terület feletti ellenőrzést, elűzve a Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz hű erőket. Azóta csak a létfontosságú javakat engedik át az izraeli-gázai övezeti határon.

Tavaly decemberben az előzetes engedély dacára Izrael nem engedett át európai képviselőket a Gázai övezetbe. Az utóbbi egy év alatt mindössze két európai miniszter tett látogatást a Gázai övezetben, legutóbb a múlt héten Micheál Martin ír külügyminiszter, aki Egyiptom felől jutott be a palesztin területre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik