Nagyvilág

Bocsánatot kért a hesseni iskola igazgatónője a szexuális visszaélésekért

Eddig összesen 24 visszaélésre derült fény.

“A szenvedést már nem tudjuk jóvátenni, de azt elmondhatjuk, látjuk és tudjuk, hogy az szenvedés volt” – mondta a heppenheimi elitiskola igazgatónője hétfői sajtóértekezletén. Margarita Kaufmann egyben felszólította azokat a volt növendékeket, akik 1970 és 1985 között jártak az iskolába, hogy jelentsék be, ha valamilyen visszaélés elszenvedői voltak. Az iskola közvetlen telefonvonalat létesített erre a célra.

Mint az igazgatónő elmondta, eddig összesen 24 visszaélésre derült fény. Az ennél jóval nagyobb számokról szóló jelentések – a Frankfurter Rundschau című német lap a hétvégén 50-100 áldozatról írt – nem erősíthetők meg. Kaufmann visszautasította azokat a vádakat, hogy az ügyeket “eltussolták” volna, de elismerte, hogy az internátus nem folytatott “aktív” vizsgálatot.

Az első vádak már a 90-es évek végén felmerültek a korábbi iskolaigazgató, Gerold Becker ellen. Akkoriban feljelentés is történt, a darmstadti ügyészség azonban elévülés miatt leállította az eljárást.

Hermann Gröhe, a kormányzó CDU főtitkára egy hétfői berlini elnökségi ülés után kijelentette, hogy a kereszténydemokrata párt nyitott az ilyen bűncselekmények elévülési határidejének meghosszabbítására. Sok áldozat ugyanis csak évek múltán képes szenvedésével szembenézni, amikor pedig az elévülés miatt már nem indítható meg a büntetőeljárás. A CDU azonban nem részletezte, hogy milyen elévülési határidőt tartana kívánatosnak.

A koalíciós társ liberálisok (FDP) által irányított igazságügyi minisztériumban vizsgálják az ilyen jellegű bűncselekmények miatt benyújtható kártérítési igényekre jelenleg érvényes, 3 éves határidő meghosszabbításának lehetőségét. Megmaradna viszont a 10 éves (különösen súlyos esetekben 20 éves) elévülési határidő a büntetőeljárásra vonatkozóan. A bajor CSU ez utóbbi esetben 30 éves elévülést javasol.

Gröhe figyelmeztetett, hogy a legújabb, ezúttal nem egyházi iskolában felmerült megrontási esetekre ugyanúgy oda kell figyelni, és az állami intézményekben a lehető legjobban meg kell védeni a gyerekeket és fiatalkorúakat a visszaélésekkel szemben. Mint mondta, teljesen helytelen lenne, ha csak a katolikus egyházra irányulna a figyelem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik