Nagyvilág

Nincs már jó és rossz tálib

Nem véletlen, hogy a tálib erők 18 legmagasabb tisztséget betöltő vezetője közül 9 már pakisztáni őrizetben van, és az sem, hogy az afganisztáni-pakisztáni határ mindkét oldalát gyakorlatilag megtisztították az ellenállástól - idézi a pakisztáni The Newst a Globusz.net.

A helyi és a világsajtó élénken találgatja, mi vezetett ahhoz a látványos sikerhez, amit a pakisztáni hadsereg és rendvédelmi szervek az utóbbi időben elértek a tálibokkal folytatott harcuk során.

A pakisztáni lap a siker magyarázatát abban látja, hogy a pakisztániak – és elsősorban a titkosszolgálat, az ISI – felhagytak azzal a korábbi gyakorlattal, mely a Pakisztán területén tevékenykedő Taliban szervezet harcosait „rossz táliboknak”, míg a javarészt afgán állampolgárokból álló csoportot „jó táliboknak” tekintik. „Ezt követően nincs jó vagy rossz tálib, hanem valamennyit egyformán fogják kezelni”, vagyis válogatás nélkül harcolnak ellenük – írja The News.

A pakisztáni lap ugyanakkor a siker szempontjából kiemeli a pakisztáni és az amerikai titkosszolgálati kapcsolatok átszervezését, melyek immáron sokkal olajozottabban működnek, mint korábban.

A Foreign Policy is hangsúlyozza: az amerikai vezérkari főnök, Michael Mullen, valamint az iraki és afganisztáni nemzetközi csapatok főparancsnoka, David Petraeus tábornok kifejezetten jó és bizalmi viszonyt tudott kiépíteni a pakisztáni vezérkari főnökkel, Asfak Kajani tábornokkal, valamint az ISI parancsnokával, Ahmed Suja Pasa tábornokkal.

Más források viszont a sikert illetően ugyanilyen jelentőséget tulajdonítanak annak a diplomáciai missziónak, melyet Szaúd-Arábia vállalt magára az utóbbi időben, és ami az együttműködés összehangolásának új lendületet adott.

A Foreign Policy utal arra, hogy Abdullah szaúdi király féltestvére, Mukrik bin Abdulaziz herceg, a titkosszolgálat vezetője az utóbbi időben több utazást tett Afganisztánban és Pakisztánban. Ottani tárgyalásain pedig sikerült valamilyen egységfrontot kialakítania a tálibokkal szemben, ami megtörte a velük folytatott harc eddigi kudarcsorozatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik