Nagyvilág

Radikalizálódik Amerika

Amerikában egyre több szélsőjobboldali szervezet jön létre.

Az elmúlt egy év során jelentősen: három és félszeresére nőtt az amerikai szélsőjobboldali szervezetek száma – ismerteti a The Guardian a Southern Poverty Law Centre (SPLC) az amerikai polgárjogi szervezet jelentését, miszerint a jelenség hátterében Obama elnökké választása és a gazdasági válság áll. Ugyanis a jobboldali média és a Republikánus Párt retorikája is a radikálisokat erősíti.

Az SPLC jelenleg 512 radikális jobboldali csoportot tart számon, szerintük az, hogy egyre többen vannak a társadalom radikalizálódásának egyértelmű bizonyítéka.

Úgy vélik, a rasszista előítéletekkel rendelkezőket már az is felbőszíti, hogy Amerikának fekete elnöke van, illetve a gazdasági válság és a kormányellenes összeesküvés-elméleteket erősítő média és a félelmekre építő demagógiával kapmányoló Republikánus Párt is hozzájárul a szélsőségek kialakulásához.

A tanulmány emlékeztet rá, hogy az amerikai szélsőjobboldali szervezetek a kilencvenes évek során számos merényletet és terrortámadást hajtottak végre. Egyebek között a 168 áldozatot szedő oklahomai robbantás is a szélsőjobboldalhoz köthető. A radikális szervezetek Barack Obama elnökké választása óta hat rendőrt gyilkoltak meg, és neonáci fiatalok az elnök ellen is merényletet terveztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik