Nagyvilág

Washington: népirtást követtek el a törökök

Törökország visszahívta washingtoni nagykövetét, miután egy amerikai kongresszusi bizottság népirtásnak nyilvánította a XX. század elején történt örmények elleni tömegmészárlást.

A Képviselőház Külügyi Bizottsága által csütörtökön elfogadott határozat szerint népirtásnak minősül, hogy az első világháború alatt legalább másfél millió örményt gyilkoltak meg a török katonák. Racep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerint viszont az amerikai Kongresszus olyasvalamivel vádolja Törökországot, ami nem történt meg, ezért még csütörtök esete behívatta az amerikai nagykövetet a bizottság döntése miatt.

Eközben török sajtóértesülések szerint Ankara, válaszul az amerikai Képviselőház lépésére, az Amerikai Hadsereg kitiltását tervezi az iraki és afganisztáni csapatok utánpótlásában kulcsszerepet játszó incirliki katonai támaszpontról.

Az örmény népirtás ügye már régóta diplomáciai feszültségek forrása a két ország között, Washington viszont most először minősítette hivatalosan az örmények elleni atrocitásokat. Az eset visszavetheti Washington és Ankara eddigi együttműködését az 1993-ban lezárt török-örmény határ megnyitásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik