Nagyvilág

Női acrok dönthetik el az iraki választást

A vasárnapi iraki választások nyomán bizonyosan legalább 82 képviselőnője lesz a 325 tagú új törvényhozásnak, de nem kizárt, hogy a női jelöltek, akik hosszú idő óta először mutathatták meg arcukat a politikában, meglepetést okoznak majd szereplésükkel.

Az iraki alkotmány 25 százalékos parlamenti kvótát biztosít a nőknek. Így a mostani, Szaddám Huszein bukása után másodjára sorra kerülő választásokra 1801 női jelölt szállt versenybe, és sokan már a kampányban meglepetést okoztak, mivel a plakátokon mutatott lepel nélküli megjelenésükkel magukra vonták a figyelmet férfi riválisaik unalmas szónoklatairól.

“Komoly adut jelentek a listánkon szereplő jelölttársak számára, mivel a jelenlétem – azt hiszem – vonzani fogja a fiatalok voksait” – állítja Fejrúz Hatam egy választási gyűlésre érkezve, ahol a megjelent férfiak többségének fejét turbán fedi, a nők testét pedig tetőtől talpig fekete lepel, az abaja.

“Fedetlen fővel való megjelenésemmel azt mutatom a választóknak, hogy a listánk nem csak iszlamistákból áll” – magyarázza a síita konzervatív Iraki Nemzeti Szövetség listáján induló, barna nadrágkosztűmöt viselő 44 éves nő, aki otthon, az ország keleti részében egy helyi televíziót és a síita, fajli kurdok egy kicsiny pártját vezeti.

Szafija asz-Szuhail, a Núri al-Máliki miniszterelnök vezette Szövetség a Jogállamért női jelöltje indulása kapcsán felidézi, hogy a legutóbbi, 2005 decemberi választások kampányában a jelölteknek se a fényképe, se a neve nem szerepelt a plakátokon, “ugyanis célpontjává válhattunk volna az al-Kaidának, amely a választások meghiúsítására esküdött fel”.

Az asszony, aki 2005-ben Ijád Allávi világi listáján került be az iraki parlamentbe, azt mondja: “Az, hogy nem takarom el az arcom, nem jelenti azt, hogy elutasítanám a vallást. Az alkotmányunk egyértelmű: az államunk tiszteletben tartja az iszlámot, de nem iszlám állam.”

Számára, csakúgy mint sok más jelölt számára mindez azt jelenti, hogy “elsöprik azokat a szomorú éveket, amikor a milíciák és a törvényen kívüli fegyveresek arcuk eltakarására kényszerítették a nőket, a férfiaknak pedig megtiltották, hogy farmert viseljenek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik