Nagyvilág

Háromnapos nemzeti gyász Chilében

Michelle Bachelet chilei elnök vasárnaptól kezdődően háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, és utasításba adta, hogy minden házra tűzzék ki a nemzeti lobogót, a szombati, 8,8-as erősségű rengés áldozataira emlékezve.

Közben Bachelet bejelentette, hogy a chilei hatóságok újravizsgálják az áldozatok számát, mivel több helyen is halottként jegyeztek fel olyan embereket, akik csak eltűntek. Az államfő elmondta, hogy halottként kezeltek például kétszáz ember, akik egy folyóparti bulin vettek részt, pedig sorsukról nem tudni semmi biztosat.

A jelenlegi hivatalos adatok szerint 802 halálos áldozata volt a szombati földrengésnek, és az azt követő cunaminak. Búvárok még mindig kutatnak holttestek után a csendes-óceáni partvidék mentén, ahol a mentőalakulatok félelmei szerint több száz embert sodorhatott magával a szökőár. Arról nem érkeztek adatok, hogy mennyi a sérültek, és az eltűntek száma.

Közben a hadsereg egységeinek sikerült megfékezniük a fosztogatásokat Concpetion városában, ahol a földrengés követő napokban több üzletet is kirámoltak a katasztrófa túlélői. Az államfő 14 ezer katonát vezényelt az ország középső és déli területeire, ahol több városban is kijárási tilalmat vezettek be.

Nemzetközi szervezetek becslése szerint a földrengés okozta gazdasági kár elérheti a 15 milliárd dollárt. Bachelet csütörtökön azt mondta, hogy a teljes újjáépítés akár négy évet is igénybe vehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik