Nagyvilág

Lakatlan sziget menti meg a görögöket?

Privatizációt és a lakatlan szigetek eladását javasolják, mind a liberális és a konzervatív német politikusok, az utóbbi évtizedek legkeményebb kiadáscsökkentő intézkedéseire készülő görög kormánynak.

“Görögország területének nagyjából 20 százalékát, több mint 2 ezer sziget teszi ki az Égei- és a Jón-tengeren. Csődveszélyben mindent pénzzé kell tenni, és a görög állam tulajdonában vannak vállalatok, épületek és lakatlan szigetek is, amelyek értékesítésével enyhíteni lehetne az adósságválságon” – mondta a Bild című lapnak Josef Schlarmann, a konzervatív CDU vállalkozói tagozatának vezetője.

Frank Schaeffler, a liberális FDP pénzügyi szakértője egyetért vele: “Radikálisan csökkenteni kell a vállalatokban birtokolt állami tulajdon arányát, és hozzá kell látni az ingatlanprivatizációhoz, így például a lakatlan szigetek magánosításához” – mondja.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Angela Merkel kancellárnak „keménynek kell maradnia”, mert Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő pénteken Berlinbe látogat és Merkel nem ígérhet támogatást a német adófizetők pénzéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik