Nagyvilág

Nem emelnek vádat a szlovén államfő ellen

Elutasította a szlovén parlament két konzervatív ellenzéki párt vádemelési indítványát Danilo Türk államfő ellen.

A törvényhozók többsége hétórás vita után leszavazta kedd éjszaka a Szlovén Demokrata Párt (SDS) és a Szlovén Néppárt (SLS) indítványát.

A két párt szerint az államfő megsértette az alkotmányt azzal, hogy állami kitüntetést adományozott a korábbi kommunista belügyminiszternek. Kezdeményezésük azonban eleve kudarcra volt ítélve, mert világos volt: nem rendelkeznek elegendő támogatással ahhoz, hogy kieszközöljék a vádemelést az államfő ellen az alkotmánybíróság előtt.

Danilo Türk tavaly decemberben tüntette ki Tomaz Ertl korábbi belügyminisztert, a kommunista titkosszolgálat egykori vezetőjét. Az SDS és az SLS úgy vélte, hogy a gesztussal az államfő szimbolikusan az egykori titkosrendőrség jogsértéseit is méltatta, és kárt okozott Szlovéniának. Egy olyan személy kitüntetésével, aki tömeges jogsértésekért volt felelős, Türk közvetetten maga is alkotmánysértést követett el – érveltek a kezdeményezők. A két ellenzéki párt azt is kifogásolta, hogy a kitüntetést éppen az európai totalitárius rendszerek összeomlásának 20. évfordulóján adták át.

Az államfő a parlamentben kijelentette: az ellene felhozott vád “jogi szempontból megalapozatlan, morálisan elfogadhatatlan, és politikailag igen káros hatású”. Ertl nem élete munkájáért kapta a díjat, hanem annak elismeréseként, hogy 1989-ben belügyminiszterként megakadályozta szerb nacionalisták nagyszabású tüntetését a szlovén függetlenedési törekvések ellen. A kitüntetéssel semmiféle jogsértést nem követtek el – hangsúlyozta az államfő.

Türk közel egyórás beszédében manipulációval vádolta meg az ellenzéket, és arra figyelmeztetett, hogy az elnök elleni vádemelés eszközét nem lenne szabad politikai csatározás céljára felhasználni. Utalt arra, hogy Szlovéniában kifejezetten gyakran élnek a képviselők ezzel a lehetőséggel: a mostani esetet megelőzően háromszor próbáltak vádat emelni Janez Drnovsek volt kormányfő ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik