Nagyvilág

Letartóztatnák az izraeli kormányfőt

A dubai rendőrfőnök letartóztatná Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, valamint az izraeli titkosszolgálat, a Moszad vezetőjét a dubai merénylet miatt.

Dhahi Khaflan Tamim az al-Dzsazíra televíziónak úgy nyilatkozott: kérni fogja a dubai legfőbb ügyészt, hogy adjon ki letartóztatási parancsot a vezető izraeli tisztviselők ellen. A rendőrfőnök korábban már kifejtette, hogy csaknem száz százalékosan biztos abban, hogy a Hamász egyik katonai vezetőjének dubai meggyilkolása mögött az izraeli titkosszolgálat áll. Tamim szerint a Moszad megsértette Dubait, illetve azokat a nyugati országokat, amelyeknek hamisított útleveleit használták a merénylethez.

Eközben a januári gyilkosság utáni nyomozásba a dubai hatóságok kérésére az FBI is beszállt. Az amerikai ügynökség a merénylők által használt, az amerikai MetaBank által kibocsátott bankkártyákon keresztül vizsgálja majd, hogy a gyilkosság valóban összefüggésbe hozható-e Izraellel.

A dubai rendőrség eddig 26 embert gyanúsít a gyilkossággal, és azt állítja, hogy egy merénylőt már DNS-bizonyítékok alapján azonosított. A hatóságok szerint merénylők tipikus bérgyilkos módszert alkalmaztak a Hamász tisztviselőjének megöléséhez: az áldozatot hotelszobájában elaltatták, majd megfojtották, így azt a látszatot keltve, hogy természetes halállal vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik